fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Neenaka obravnava v okviru kovid ukrepov (PCT pogoj) – poziv SOPS k odpravi diskriminacije.

POZIV GLAVNEGA ODBORA SOPS

 

Glavni odbor Sindikata obrti in podjetništva Slovenije je dne 13.9.2021 naslovil zahtevo po odpravi diskriminacije na Vlado RS pod vodstvom Janeza Janše.

______

Spoštovani,

na Glavni odbor Sindikata obrti in podjetništva Slovenije se obračajo številni člani sindikata, zaposleni v obrti in malem gospodarstvu s sledečo problematiko. Preboleli so Covid-19 z blago simptomatiko, zato niso niti finančno niti s prisotnostjo v zdravstvenih domovih ali celo bolnišnicah obremenjevali zdravstvenega sistema, posledično potrdila o prebolelosti nimajo.

Glavni odbor po pripravi mnenja svoje strokovne službe poziva Vlado RS, da sprejme in osmisli ustrezno rešitev s katero bo odpravila diskriminacijo oseb, ki so prebolele virus in jim le-ta ni povzročil nobenih resnih težav in ki ravno zaradi navedenega ne razpolagajo s Potrdilom o prebolelosti. Namreč druga skupina prebolelih, ki je imela zadostne zdravstvene težave zaradi okužbe, da je poiskala zdravniško pomoč to potrdilo ima, s tem pa tudi bistveno olajšano udejstvovanje v javnem življenju in pri uporabi storitev.

V osnovi so torej oboji preboleli okužbo in izpolnjujejo pogoj P, a so neenako obravnavani. Medtem, ko si preboleli, ki so obiskali zdravnika lahko s portala zVem (e-zdravje) brezplačno prenesejo potrdilo o prebolelosti, ki velja šest mesecev, mora druga skupina prebolelih, o katerih pišemo, kljub prebolelosti, ob uporabi storitev za »normalno življenje« izpolnjevati pogoj T, za katerega plačajo z lastnimi sredstvi, kar predstavlja nedopustno diskriminacijo znotraj iste skupine.

Predlagamo, da Vlada RS v sodelovanju s svetovalno skupino za Covid-19 pod vodstvom doc. dr. Mateje Logar, na ustrezen način uredi obstoječo problematiko, omogoči testiranje na protitelesa prebolevnikom, za katere naj nato, v kolikor izpolnjujejo pogoj prebolelosti in imajo zadostno število protiteles, pristojni organi izdajo veljavno potrdilo. S tem bi bila odpravljena diskriminacija med prebolelimi.

Diskriminacija je namreč jedro državnega napada na svobodo posameznikov in skupin, ki si je državna oblast v demokratični in pravni državi ne sme privoščiti.

V pričakovanju spoštovanja in ureditve zapisanega vas lepo pozdravljamo.

 

Ana Čermelj,

generalna sekretarka SOPS

ORIGINAL POZIVA NAJDETE TUKAJ – Dopis KLIK 087 2021