fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

10. kongres Sindikata obrti in podjetništva Slovenije (2012)

»V korak s časom«

V Ljubljani so se konec novembra 2012 sestali delegati 10. skupščine Sindikata obrtnih delavcev Slovenije (SODS), ki so med drugim sprejeli nov statut sindikata. Z njim so svoj sindikat preimenovali v Sindikat obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) ter ga odprli tudi za samostojne podjetnike posameznike oziroma samozaposlene, ki poslej lahko postanejo člani sindikata, saj so v vlogi kooperantov marsikdaj v zelo podobnem položaju kot delavci.

Najvišji organ je po novem statutu kongres, zato so delegati skupščine SODS nadaljevali delo kot 10. kongres Sindikata obrti in podjetništva Slovenije. Na kongresu so delegati sprejeli poročilo o delu sindikata v prejšnjem mandatnem obdobju, programske usmeritve za nadaljnje delo ter nov statut SOPS. V skladu z novim statutom so delegati z javnim glasovanjem izvolili tudi novo vodstvo.

Za predsednika so na javnih volitvah soglasno izvolili dosedanjega predsednika Petra Jančarja iz Kresnic, novi člani glavnega odbora pa so Branimir Jazbinšek iz Celja, Matjaž Podvinski iz Novega mesta, Vinko Koren iz Velenja in Jože Kamničar iz Maribora.

Za člane nadzornega sveta so bili izvoljeni Jože Ločniškar (predsednik) iz Ljubljane, Urban Zadnik iz Škofje Loke in Irena Ducman iz Murske Sobote.

Po kongresu je glavni odbor za generalnega sekretarja SOPS-a ponovno izvolil Martina Muršiča, za njegovega namestnika Bojana Hribarja in za izvršno sekretarko Alenko Gajski.

Udeležence je prav tako pozdravil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič, ki je poudaril da je vloga sindikatov pomembna, vendar pa nekateri njihovo moč precenjujejo in zato dolžijo za stvari, ki niso v pristojnosti sindikatov. Za to, da pravosodni organi še vedno niso postavili pred sodišča vseh tajkunov in da poslanci v državnem zboru sprejemajo slabe zakone, zares ne morejo biti krivi sindikati. Po Semoličevih besedah je SOPS pomemben del ZSSS, kajti s svojimi stališči in delovanjem pomembno prispeva k uspešnemu delu ZSSS v celoti.

Udeležence kongresa sta pozdravila tudi sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban in predsednik Sindikata kulture Slovenije – Glosa, Doro Hvalica. Oba sta opozorila na to, da je za pošteno delo, potrebno pošteno plačilo. Ob tem je Lebanova SOPS-u čestitala, saj mu je uspelo skleniti takšno kolektivno pogodbo, da so izhodiščne plače v obrti danes precej višje kot v gostinstvu in turizmu.

Muršič je poudaril, da je prva naloga SOPS-a pridobivanje novega članstva ter organizacijska in finančna okrepitev sindikata, kar ne bi smelo predstavljati večjega problema, saj se nihče tako dosledno ne bori za pravice svojih članov in delavcev v obrti kot SOPS.

Programske usmeritve SOPS je predstavil Bojan Hribar ter poudaril, da bo SOPS ohranil položaj samostojne, prostovoljne, nestrankarske ter interesne organizacije, katere temeljno vodilo bo varovanje pravne, socialne in materialne varnosti članov in članic sindikata, ki so zaposleni pri samostojnih podjetnikih, v malih in mikro podjetjih, ter pri samozaposlenih.

SOPS si bo kot podpisnik dveh kolektivnih pogodb (za obrt in malo gospodarstvo) prizadeval za njihovo ohranjanje in sprotno posodabljanje, ki bo delavcem zagotavljalo ekonomski razvitosti primerno raven materialnih pravic ter ustrezno pravno in socialno varnost. Hkrati sindikat svojim članom obljublja, da bodo okrepili nadzor nad izpolnjevanjem določb kolektivnih pogodb in pogodb o zaposlitvi.

Kongres SOPS je minil v konstruktivnem razpoloženju. Razmere v našem gospodarstvu in tudi v obrti in podjetništvu danes niso rožnate, vendar pa se v SOPS zavedamo, da jih z nerazumnim zmanjševanjem delavskih pravic ni mogoče rešiti.

Še naprej bomo poudarjali, jasno in glasno, da so rešitev zadovoljni delavci, ki so stimulirani za prizadevno, inovativno in uspešno delo.

Zadovoljni delavci – naši člani, skupaj z nami in za Vas.

 

Vaš Sindikat obrtnih delavcev Slovenije

(novembra 2012 preimenovan v Sindikat obrti in podjetništva Slovenije)