fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

30. letnica delovanja izobraževalnih skladov (2003)

3. desetletja prihodnosti

Življenje. Smisel in bistvo vsega našega bitja. In medsebojnega žitja. Ko ozaveščeni, da vedeti pomeni še bolj biti, drug drugemu pomenimo več. Skupaj in vsak zase pomenimo več. Ker ta več ustvarjamo s pridobljenimi znanji, z drobnimi kamenčki vedenja, spoznanja, znanja, s preprostimi, drobnimi kamenčki, ki jih je pesnik Janez Menart poimenoval Življenje.

Samo »biti« dandanašnji preprosto ni več dovolj. Pravzaprav ni bilo dovolj nikoli. Zelo pomembno, včasih pa naravnost odločujoče je »vedeti«. »Znati«. Več in bolje. Od drugih. Zase. In hkrati za druge. Skušati ustvarjati pogoje za delo na vedno višjih strokovnih nivojih. Ker se vse tako hitro spreminja in razvija, da temu razvoju vse težje sledimo. Še posebej nevedni, brez ustreznih znanj in vedenj. Na nek način bosi in goli.

Zato je še kako pomembno, da ohranjamo in ohranimo vse tiste preverjene možnosti, ki že tri desetletja načrtno in sistemsko omogočajo, da postajamo – vedno znova, in kar naprej – ponos stroke, preverjen pojem vedenja in znanja.

Leta 2003 je minilo 30. let od ustanovitve skladov za izobraževanje delavcev pri samostojnih podjetnikih – obrtnikih, na osnovi socialnega dogovora med Zvezo obrtnih združenj Slovenije (sedaj OZS) in Sindikatom obrtnih delavcev Slovenije.

Kljub temu, da njihova ustanovitev ni bila sočasna, saj so posamezni skladi obeležili različne jubileje, obstaja od tistih, ki delujejo polnih 30. let do tistih z nekoliko krajšim stažem, nekaj pomembno skupnega, to je njihovo temeljno poslanstvo, izobraževati in strokovno usposabljati zaposlene pri obrtnikih.

Po treh desetletjih uspešnega dela izobraževalnih skladov lahko danes dokumentirano sporočimo institucijam države ter širši javnosti, da so izobraževalni skladi skozi svoj obstoj opravili pomembno vlogo pri krepitvi socialno-materialnega položaja zaposlenih pri obrtnikih ter za razvoj obrtništva nasploh.

Prepričanje, da smo ne le za posameznega delavca ali obrtnika, ampak za razvoj celotne družbe z ustanovitvijo in delovanjem izobraževalnih skladov naredili veliko dobrega, smo bili v vodstvu Sindikata obrtnih delavcev Slovenije nekako sami po sebi zavezani, da smo skupaj z OZS, skladi za izobraževanje delavcev zaposlenih pri s.p., ministrom za delo, družino in socialne zadeve dr. Dimovskim, ministrom za šolstvo, znanost in šport dr.Gabrom, in mnogimi drugimi slavnostno obeležili častitljivi jubilej.

Vaš Sindikat obrtnih delavcev Slovenije

(novembra 2012 preimenovan v Sindikat obrti in podjetništva Slovenije)