fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Usposabljanje mladih, ŠC Nova Gorica

NGprozdrav2

31.marca smo skupaj s Šolskim centrom Nova Gorica izvedli usposabljanje mladih, vstopajočih na trg dela (delavnice so se udeležile naslednje poklicne strukture; mehatroniki, lesarji, strojniki, ipd.). Usposabljanja se je udeležilo skupaj 88. oseb. Izobraževanje je potekalo v dveh skupinah, tako, da so predavateljice temo odpredavale dvakrat. Po predstavitvi projekta ProZDRAV 2 s strani Ane Čermelj, sta predavateljici predstavili svoji temi. Ga. Mateja Beltram je predstavila temo z naslovom “Pozitivno razmišljanje kot pomembna veščina konstruktivnega soočanja z življenjskimi izzivi“, ga. Tanja Čefarin pa “Kako živeti zdravo, uspešno in polno življenje, prispevati k boljši koncentraciji in premagovati stres in preobremenjenost.”

Mateja Beltram, univ.dipl.psihologinja je svojo predstavitev pričela s stavkom “Življenje je lepo. Znam nanj gledati tako?” Dijaki so preko različnih “namišljenih” situacij ugotavljali kako lahko rešujemo/rešujejo težave in probleme s katerimi se vsakodnevno soočajo. Človek se vsakodnevno srečuje z zahtevami, ki jim lahko reče težave ali pa izzivi. To, kako jih bo poimenoval, pomembno vpliva na njegovo počutje ter vedenje. Predstavitev je bila pomembna lekcija za mlade, saj bodo v trenutku, ko nastopi kakšna težava, znali konstruktivneje odreagirati ter tako preprečiti prekomerne stresne situacije, tudi konflikte v medosebnih odnosih, tudi v bodočem kolektivu. Ga. Čefarin, pomočnica ravnatelja pa je v svoji predstavitvi izpostavila potrebo po izobraževanju mladih, saj so občutljiva populacija. Na njih vpliva mnogo dejavnikov, od družbe, pubertetno obdobje, prvi resnejši poskusi osamosvajanja, tudi kljubovanje avtoriteti, ipd. Pomembno je zavedanje, da lahko vsak posameznik veliko prispeva h konstruktivni in produktivni družbi, ki bo temeljila na dobrih medsebojnih odnosih prav z odgovornim preventivnim delovanjem. Z osveščanjem je potrebno začeti dovolj zgodaj. Čeprav mislimo, da so mladi zdravi in polni energije, ni vedno tako, zato so prav oni skupina bodočih delovnih ljudi, ki potrebujejo čim več informacij, vzpodbude in podpore. Vse vsebine so bile temeljito in zelo dobro pripravljene, najpomembneje pa je z aktivnostmi vzbuditi zavedanje pri mladih, da moramo v prvi vrsti biti drug drugemu v oporo in pomoč. V prvi vrsti torej moramo biti ljudje (kot smo pomenljivo zapisali v vabilu delavnice).

Hvala mladim za dragoceno izkušnjo, predavateljem za odlično predstavljene teme ter šoli za pripravljenost k sodelovanju. Radoživost in energičnost dijakov pa je dobra popotnica napovedi, da bodo nekoč prav tako polni elana in energije nastopili na trgu delu (kot delavci ali delodajalci).

ŠCNG, 31.3. Kako živeti zdravo, uspešno in polno življenje (1)

Pozitivno razmisljanje Projekt ProZDRAV2

DSC_0015DSC_0009DSC_0002 – kopijaA.Č.