fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Poziv Vladi RS, odprava PCT ukrepov v gospodarstvu

Dne 28.1.2022 je Sindikat obrti in podjetništva Slovenije, naslovil na Vlado RS, argumentiran poziv.

Kaj smo zapisali ?

 

Spoštovani,

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije (v nadaljevanju SOPS) od začetka epidemije Covid-19 spremlja njen vpliv na delovanje gospodarstva, na stabilnost delovnih razmerij ter z metodo cost-benefit analize, preverja finančne posledice sprejetih ukrepov.

Kljub temu, da SOPS, postavlja zdravje državljanov vselej na prvo mesto, nam ob aktualnih podatkih ter informacijah gibanja epidemije, ki so javno dostopni, ne preostane drugega, kot da na Vlado Republike Slovenije ter pristojno ministrstvo podamo jasen javni apel, da zaradi finančnih posledic, ki jih prinaša vsakodnevno masovno testiranje prebivalstva in smiselnosti tovrstnega početja, virulentnosti različice omikron, upadanja števila Covid bolnikov v slovenskih bolnišnicah, Vlada Republike Slovenije nemudoma ukine masovno testiranje in PCT ukrep.

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije predlaga sprostitev večine ukrepov v gospodarstvu, z izjemo nošenja mask, fizične distance ter doslednega razkuževanja rok, z namenom hitrega okrevanja gospodarstva ter primarno, ohranitve delovnih mest delavcev, zaposlenih v gospodarstvu.

Vsakodnevno, masovno testiranje, državo stane približno milijon evrov na dan. V primeru, da za mesec februar ukinemo vse ukrepe, s tem prihranimo približno 28 milijonov Eurov, davkoplačevalskega denarja, kjer je neto plačnik vselej gospodarstvo.

SOPS predlaga, da privarčevana sredstva država nameni za razvojne projekte gospodarstva, ki bodo dolgoročno pozitivno vplivali na gospodarsko rast in s tem socialno varnost državljanov.

Prav tako SOPS predlaga, da Vlada RS preuči možnost, da v državi postane ena bolnica t.i. “covid bolnica”, vse preostale bolnišnice, pa začnejo opravljati svoje naloge po programu. Ne moremo mimo dejstva, da je v času epidemije, celoten zdravstveni sistem “talec” covid razmer in da so kapacitete skoraj celotnega zdravstvenega sistema podrejene covid bolnikom, medtem ko so druge, nujne in malo manj nujne zadeve (pa vendar za slehernega posameznika še kako pomembne!) postavljene na stranski tir.

Spoštovani,

dobronamerno apeliramo na zdravorazumskost in preučitev predloga, na podlagi aktualnih razmer v državi.

S spoštovanjem,

Ana Čermelj, dipl.pravnica (UNI)

generalna sekretarka SOPS