fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Nova kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo; podpisana 23.10.2013 med SOPS in ZDOPS-GIZ; 31.1.2014 je k podpisu pristopila tudi OZS !

KOLEKTIVNA POGODBA ZA OBRT IN PODJETNIŠTVO

1. Preliminarni sestanek

Preliminarsni sestanek v zvezi s pogajanji sta socialna partnerja opravila na sedežu ZDOPS – GIZ, 28. maja 2013.

 

2. Pogajanja za novo Kolektivno pogodbo za obrt in podjetništvo  ( KPop) 

Socialna partnerja Sindikat obrti in podjetništva Slovenije ( SOPS ) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije – GIZ ( ZDOPS – GIZ ) začenjata 21. Junija 2013

pogajanja za spremembo in dopolnitev Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo.

 

DSCN6045

 

 

3. Sestanek pogajalskih skupin ( 7.seja pogajalske skupine )

z dne 26. 9. 2013

 

Kpop 7. seja

 

 

 4. Podpis nove Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo, 23. oktobra 2013

Uspešnim pogajanjem je sledil uspešen zaključek  – podpis nove Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo

23. oktobra 2013 je bila podpisana nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo, ki sta jo podpisala predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Milan Škapin in predsednik Sindikata obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) Peter Jančar.  Na slovesnosti so sodelovali najvidnejši predstavniki obeh organizacij: generalna sekretarja SOPS in ZDOPS Martin Muršič in Igor Antauer, predsednik skupščine ZDOPS Janez Šauperl, namestnik generalnega sekretarja SOPS Bojan Hribar, samostojni pravni sodelavec ZDOPS Tomaž Bernik in drugi.

»Pogajanja o novi kolektivni pogodbi za obrt in podjetništvo so potekala korektno in v duhu dobrega socialnega partnerstva, zato danes podpisujemo novo kolektivno pogodbo dejavnosti, s katero smo enako zadovoljni oziroma nezadovoljni vsi,« je ob podpisu nove kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo dejal predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Milan Škapin.  

Predsednik Sindikata obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) Peter Jančar pa je poudaril, da je na pogajanjih prišlo do izraza spoznanje, da delodajalci in delavci v obrti in podjetništvu eden brez drugega ne morejo, zato morajo nujno doseči soglasje. »Vsi smo na isti barki, zato moramo veslati v isto smer. Pogajanja so bila trda in dolgotrajna, saj so potekala več mesecev, na koncu pa smo vendarle uspeli najti kompromisne rešitve.«

Nova Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo bo začela veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu, uporabljati pa se začne 1. januarja 2014. Sklenjena je za določen čas, do 31.12.2016.

(več o podpisu nove kolektivne pogodbe najdete v novembrski izdaji revije Delavec v obrti in podjetništvu 

kpop

 

 

5. K podpisu nove KPop je 31.1.2014 pristopila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ( OZS ) .

Socialni partnerji smo s podpisi jasno izrazili zavedanje in pomembnost naravnanosti k skupnim ciljem, ter tako izkazali skrb za skupno reševanje problemov.

Nedvomno pa smo znova potrdili, da pri oranju ledine nimamo konkurence !

 

Pristop OZS h KP OiP 014 Pristop OZS h KP OiP 012

Pristop OZS h KP OiP 009 Pristop OZS h KP OiP 005

 

Strokovna služba GO SOPS