fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Delavec v obrti in podjetništvu, že 30. let

…. KOT FENIKS IZ PEPELA

Feniks

Pesnik Ovid je v Metamorfozah pripovedoval zgodbo o ptiču, ki od nikogar ničesar ne potrebuje, je samozadosten ter se hrani samo z dišečimi vonjavami.

Ko doseže starost 500. let, si v krošnji hrasta ali palme iz cimetovih vejic, nageljnovih žbic in mira splete gnezdo ter v njem z zadnjim dišečim izdihom umre.

 

Ali ste vedeli, da je bilo glasilo Delavec, glasilo jugoslovanskih socialdemokratov, kasneje glasilo delavskega sindikalnega gibanja ?

Glasilo je izhajalo med leti 1893 – 1898 na Dunaju, Ljubljani, Trstu in Zagrebu, najprej s podnaslovom List za interese slovenskega delavskega ljudstva, od srede 1895 pa kot Glasilo slovenskih prometnih služabnikov in obrtniških delavcev. Glasilo je izhajalo različno, od enkrat do štirikrat na mesec.   Kasneje, med leti 1914 – 1941 je bil Delavec glasilo  delavskega sindikalnega gibanja. Prva številka je izšla 14. novembra 1914 štiri mesece po začetku 1. svetovne vojne potem, ko so prej prepovedali vsa slovenska politična socialnodemokratska in sindikalna glasila. Po letu 1920 je glasilo izhajalo dva do trikrat, po letu 1935 pa samo enkrat na mesec. Do septembra 1925 so glasilo tiskali v Ljubljani, potem pa v Mariboru. 

In danes ? 

Tradicijo nadaljujemo mi, Sindikat obrti in podjetništva Slovenije.

Že 30. leto zapored !

Neomajno smo jadrali skozi čase socialističnega samoupravljanja, z drzno, tržno naravnano mislijo, ponosno vstopili v samostojno državo Slovenijo, ter s pomočjo matere uspeha – disciplino,  smo danes  tu, z zmago upornosti v žepu. Viharjem viharno navkljub.

 In kot je rekel znani norveški pustolovec Thor Heyerdhal;

» Meje ?  Nikoli jih nisem videl od blizu. Slišal pa sem, da obstajajo

 – v glavah nekaterih ljudi… «

 

 Včeraj, danes, jutri – kot feniks iz pepela, ki bo ponovno poletel.

Korajžno Slavljenec – Delavec v obrti in podjetništvu  …za tabo je 30. let ! Svoje gnezdo v krošnji hrasta prepusti drugim pticam.

 

Vaš Sindikat obrti in podjetništva Slovenije

A.Č.

 

Vir 1
Vir 2
Vir 3