fbpx
Uradne ure: Pon. - Sre. : 8:30-11:00 h 08 / 20 52 683
sops@siol.net

Neodzivnost socialnega partnerja na izhodiščni predlog KPop, vezan na dopis št. 110/2019, z dne 20.3.2019

Glavni odbor SOPS je v dopisu, dne 11.6.2019 pozval delodajalske organizacije k jasnemu odgovoru »kateri del izhodiščnega predloga KPop je za delodajalce nesprejemljiv.«

Spomnimo, slabe tri mesece je od poslanega dopisa št. 110/2019 s strani Glavnega odbora SOPS, v katerem smo pozvali vodstvo Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, da pojasni, v katerem delu izhodiščnega predloga nove Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo, gre za nesprejemljivo vsebino, ki je bila v osnovi podlaga za začetek pogajanj med predstavnikoma delodajalcev in predstavnikom delavcev v obrti in podjetništvu.

Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije so znana stališča delodajalskih organizacij glede osnutka predložene Splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo, ki jo je za in v skupnem imenu sindikatov, predstavnikov zasebnega sektorja, delodajalskim organizacijam, predstavila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

V dopisu je SOPS jasno poudaril, da se primat ustvarjanja temeljnih vsebinskih normativov za obrt in podjetništvo, z odklonilnim stališčem do pogajanj na bipartitni ravni, vztrajno izmika iz rok OZS in ZDOPS – GIZ ter SOPS in bo zaradi trenutnih (kratkoročnih) koristi, dolgoročno škodljivo za najvitalnejši in najbolj perspektiven del slovenskega gospodarstva.

Med drugim je zaskrbljujoče, da se vlagajo upi, kot gre razumeti poteze in odgovore s strani vodstev socialnih partnerjev z delodajalske strani, v zdravorazumskost politike in verjeti da bo sokreiranje ali pa celo popolnoma oblastno kreiranje normativov obrti s strani vsakokratne politike produktivnejše od bipartitnega dogovarjanja. Omenjeno bo vodilo v stagnacijo minimalnih standardov ter upadanje moči socialnih partnerjev.

Na podlagi zapisanega, z zaupanjem v dolgoročnost partnerstva  in vizijo, ki bi jo morala imeti vodstva, smo v SOPS pozvali Obrtno – podjetniško zbornico Slovenije, k ponovnemu razmisleku in pristopu k pogajanjem za sklenitev nove Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo.

Hkrati je Glavni odbor ocenil, da bi bilo že na podlagi poslovne kulture, pa tudi tradicije dialoga, ustrezno, da vodstvo OZS v svojem odgovoru vsebinsko utemelji v katerem delu izhodiščnega predloga KPop gre za nesprejemljivost vsebine, ki je tekom pogajanj ne bi bilo ali ni moč kompromisno dogovoriti z dolgoletnim socialnim partnerjem.

Rezultat zapisanega bo izhodišče prihodnjega delovanja in organiziranja sindikalnih aktivnosti v Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije, pri katerem drugačni vsebinski in ustrojski pristopi od tradicionalno – obstoječih, na vseh ravneh sindikalne organiziranosti, niso izključeni.

 Ana Čermelj, generalna sekretarka SOPS